27. Frivolten Kupa 2010 - VILÁGSIKER!

(Létrehozva: 2010.05.15.)

fr2

27. Frivolten Kupa

A Pattanj Team élményei

- 2010. május 14-15 -

A versenyt Herrljungában, Svédországban rendezik immár 27. éve. A magyarok 2003-ban vettek részt először Horvát Péter, akkori szövetségi kapitány irányításával, majd egy időre elfelejtettük.

2009-ben a Pattanj Team újra felfedezte a városkát… 3 versenyzővel és edzőjükkel, aki egyben a bíró is volt (személyemben) nagy sikert arattunk. Abban az évben 424 induló vett részt 19 országból. Istvánfi Bence döntőbe jutása és a 4. hely megszerzése ekkor még felfoghatatlan dicsőség volt számunkra. A verseny olyan jól felszerelt, jól szervezett, barátságos és hangulatos volt, hogy azt szinte el se hittük. Nagyon megszerettük Svédországot és egy új családot is kaptunk ezen a versenyen. Paula Nöerden magyar származású svéd edzőnő nagy vendégszeretét úgy fejezte ki, hogy a verseny után meghívott magukhoz, megmutatta nekünk a kis városkájukat, az edzőtermüket és a családját. Zsuzsa mama ’56-ban hagyta el Magyarországot, de a konyhájában még ott laknak a magyar ízek, ahogy a szívében a magyar emberek. Alig vártuk, hogy újra lássuk őket. Még 2009-ben, részben ezért is vettünk részt a szintén svédországi Levo Kupán, immár 4 versenyzővel, ahol megszereztük első nemzetközi szinkron aranyunkat, Bence az egyéni aranyat, és Máté a Bronzérmet hozta el. Ekkor már benne volt a tervben, hogy maradunk edzőtáborozni is. 3 különböző város gumiasztaltermeit próbálhattuk ki és egy gyönyörű hegyi tavacska melletti erdei faházban laktunk a természetben. Mennyei volt! 

fr1

2010-ben visszatértünk a Frivolten kupára. 4 versenyző és egy edző-bíró. Bence és Máté korosztályt léptek, a 15-16 évesek fiataljaiként nagyon nagy kihívás várt rájuk. Soma U12-es korcsoportban 45 versenyző között indult, és Ricsi U13-14 és korcsoportban fiatalként szintén nem sok reményt fűzhetett a dicsőséghez. A versenyen idén 319 versenyző indult 12 országból. Az első versenynapon én a lányoknál pontoztam, így csak fél szemmel láttam, ahogy Soma reggel döntőbe jut! Nem hittük el! A kis Sonka kitett magáért. 50,1 ponttal a 7. helyen végzett, maga mögé utasítva 38 versenyzőtársát. Ekkor kezdtünk izgulni csak igazán. Máté 11, Bence 4. lett tavaly, de idén sokkal magasabb a mérce, az oroszok sokan vannak és nagyon jók! Reméltem, hogy legalább döntő közelébe, vagy középmezőnybe jutunk, de ekkor a fiúk hatalmas lelkierőről és magabiztosságról téve tanúbizonyságot, mindketten megcsinálták, és nyolcba ugrották magukat! Én majdnem kiugrottam a bírói székből! Máté 6. Bence 8. helyen jutott a döntőbe. Ricsi következett délután. Sok nehézsége volt mostanában a gyakijával, és őszintén szólva, annak is örültem volna, hogyha végigcsinálja. Nagy volt rajta a nyomás, miután 3-an már biztosan döntősek voltak a csapatból. Erre mit látok? Amiről nem is álmodtam: Ricsi a 7. helyre tornázta fel magát, mialatt én a női versenyt pontoztam.

fr5A döntők előtt fényesre pucolták az amúgy is tiszta termet. Mindenki izgult. Somát és Ricsit pontoznom kellett, de nehézségi bíróként, így nem volt rajtam akkora a nyomás. Máté és Bence versenyén már odaállhattam az asztal mellé. A döntő nulláról indult. Amit itt elérsz, azt viszed haza! Nemcsak, hogy mindenki szépen végigcsinálta a gyakorlatát, de mindenki javított is! Soma a 6. helyen végzett, míg Ricsi kis bírói diskurzust követően az 5. helyre rangsorolta magát. Máté és Bence kis saját versenyében megfordult a kocka, és míg Máté a 6. helyen végzett, addig Bence visszaszerezte a tavalyi 4. helyét. A felnőttek döntőjét és a dupla trükk versenyt már felszabadultan, örömteli fáradtsággal, de mégis rengeteg izgalommal néztük végig! Csodálatos volt a verseny! A banketten mindenki táncolt, és másnap jött csak a túra java!Egy álomnak tűnt a nap. 4 magyar fiú, mind a 4 a döntőben. Egy svéd se jutott be. Szinte csak oroszok, és amerikaiak voltak a névsorokon. Dánok, Németek, Portugálok és Litvánok is jutottak be a döntőkbe és mi, MAGYAROK. Nagyon büszke voltam a csapatra. A versenyről tudni kell, hogy nagyon profi, a legújabb technológiával felszerelt, teljesen új gumiasztalok, kamerarendszerek, élő on-line közvetítés, így a szülők és barátok otthon a számítógépek előtt szurkolhattak értünk és megőrültek a siker láttán! Új volt számomra, hogy az egyéni versenyeken szinkron gépek működtek. Mint megtudtam, a bevezetésre váró új versenyszabályok az ugrások magasságát is bele fogják számítani az eredménybe és ezt tesztelte a versenyen a Nemzetközi Torna Szövetség. Meg is jelentek a „nem-hivatalos” versenyeredmények a hivatalosak mellett. De vissza a versenyre! Másnap délelőtt a felnőtt elődöntőkön nézhettük meg a világ legjobb ugróinak válogatását. Új elem volt versenyen a 4-es bicska szaltó fél csavar, de láttunk dupla szuplé 5-ös csavart, és fél be másfél ki tripla bicskát is (ezeket mondjuk csak a végén a dupla-trükk versenyen). Nagyon nagy élmény volt látni az amerikai és orosz válogatott ádáz küzdelmét az elképzelhetetlen magas pontszámokért. Logan Dooley (USA) a 16.20-s nehézségű gyakorlatára 8 pontos kiviteli pontot is kapott, míg a kötelezője 9,1 - 9,3 között volt! Több mint 70 ponttal nyerte az elődöntőt!

fr4Vasárnap megnéztük Göteborgot, ahol többek közt belefutottunk egy meleg-felvonulásba is. Úgy tűnt ez ott afféle divat, de nem tűntek különösebben különcnek, inkább csak színesek voltak, így a srácok nem indultak el visszafelé a pszichés fejlődésben a szivárványosok láttán. Aznap este még elmentünk Mölnlyckébe, ahol a svéd családunk meghívott egy grillezésre, lazacot és disznóhúst csináltak különböző salátákkal. Meg akarták mutatni a svéd ízeket, de azért a hazait is mellé tették. Felmentünk a faházba, és a már-már tradícióvá váló módon szaunáztunk, majd belefutottunk a nagyon hideg tengerszembe, ami a ház tövében fekszik. Jól aludtunk. Nagymama is kitett magáért, amellett, hogy főzött ránk, folyamatosan ajánlott és szervezett programokat nekünk. Ő volt a túravezetőnk, megmutatott mindent, állatkertbe, szigetekre, hajómúzeumba vitt minket, bevásárolt nekünk, hozott, vitt folyamatosan. A kedvünkért lemondott mindent, és csak minket pátyolgatott 3 napig! Nagyokat túráztunk és edzettünk, új barátokra leltünk, és óriási élménnyel gazdagodtunk!

fr3

A két nagyobb fiút visszahívták nyárra edzőtáboroztatni, és a svédek is ígérték, hogy meglátogatnak minket egy hétre augusztusban, hogy edzhessenek velünk.

Életem egyik legnagyobb élménye volt ez a 8 nap és azt hiszem ezzel mindannyian így vagyunk. Köszönjük a svéd családunknak, a Frivolten szervezőinek, és a szülőknek, akik támogatták az utat!

Ott Olivér

Pattanj Team

Copyright 2010. DD Standard Kft. ©