Aranyérem Jablonecből!

(Létrehozva: 2013.10.30.)

jablonec_m__t__bence

41. Nemzetközi Barátságos Kupa (Olimpiai Reménység Verseny)

Jablonec nad Nisou, Csehország 2013.október 19.

A nagymúltú jabloneci versenyre évek óta jár ki a magyar csapat, de még sosem volt ekkora delegációnk! Idén 14 magyar fiatal próbálta meg magát ifjúsági, junior és felnőtt korcsoportban egyéni és szinkron kategóriákban.

A 41 éve minden évben elmaradhatatlanul megrendezett barátságos kupa nagy ranggal bír Európában, a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) által hivatalosan meghírdetett verseny része az Olimpiai Reménység Verseny programnak, mely több olimpiai sportágat is átölel.

Idén 11 ország résztvevői versenyeztek a bajnoki címért, név szerint: Csehország, Ausztria, Franciaország, Nagy-Brittania, Magyarország, Olaszország, Jugoszlávia, Lengyelország, Svájc, Szlovénia, és Wales. A résztvevők 3 korcsoportot alkotva egyéni és szinkron versenyben összesen 121 egységet alkottak.

pjablonec_sz__vA Pattanj Team 4 junior versenyzővel indult útnak: Bori élete első nemzetközi versenyére készült, most, hogy nyáron a svédországi edzőtáborban megtanulta a nemzetközi ifjúsági versenykövetelményeket (FIG B), Ricsi egy 3 napos boka és sarok sérüléssel, de óriási elszántsággal és triplaszaltós gyakorlattal készült, Máté és Bence sok rutinnal a háta mögött, és szép reményekkel az orruk előtt láttak útnak, hogy még az utolsó junior versenyükön letegyenek valami igazán szépet az asztalra.

A pénteki edzés a hosszú autózás után nem esett jól senkinek, de be kellett "lőni" az asztalokat, a teret, az irányokat. A magyar delegáció több hullámban, több autóval érkezett, így nem mindenkivel találkoztunk az első nap. A szállást csak nehezen találtuk meg éjjel a sötétben, de az ajkai-veszprémi társaság megvendégelt minket és több kiló rántott hússal és fasírttal enyhítette az esetleges honvágyók baját. Végül későn kerültünk ágyba, de korán keltünk!

A verseny napján egy sikeres reggeli edzést követően megkezdődtek az elődöntők korcsoportonként. A magyar csapat legifjabb tagjai: Rozs Viki (Dunaújváros), Papp Anna (Veszprém), Varró Máté (Dunaújváros) és Máthé Dominik (Dunaújváros) már reggel letudták az elődöntőiket. A junior korcsoportban délelőtt állt asztalhoz a lányoknál Sram Vivien (UTE), Xiong Hai Lun (UTE) és a Pattanj Team üdvöskéje, az itt debütáló Bodó Bori, míg a fiúknál Vincze Ákos (Dunaújváros) és a 3 Pattanjos versenyző: Nagy Richárd, Törő Máté, és Istvánfi Bence. Edzőként sok mindenért kellett izgulnom:

Bori az első versenyén nagyon szeretett volna jól teljesíteni, és égető szüksége volt a megnyugtatásra és a bíztatásra egyaránt, de a terem másik oldalán a fiúk ugyanekkor babérokra törnek, mindegyikük tripla szaltóval tarkított programot ugrik, Máté most először, Bence kettőt is, Ricsi pedig sérülten.

A kötelező gyakorlatok mind a négyüknél csodálatosan sikerültek, bár Bori izgult kicsit, és ez látszott is a mozgásán, de a fiúk ragyogó magabiztossággal, magasan ugrották meg első gyakorlatukat. Az elődöntő második gyakorlata a szabadon választott. Ez a legnehezebb kör.

Bencét szólították gumiasztalhoz elsőként. Ő nagyon magasan ugrik, és az otthoni teremben mindig eléri a plafont, itt nem volt ezzel gond, sőt, mintha hiányzott volna neki. Kicsit magasabbra ment a szokásosnál és nem tudta a magasságát kontrollálni. A tripla bicska fél csavar csak egy kicsit forgott túl, de a félbe-félki (duplaszaltó egészcsavar) kirepült a háló legszélére. Egy újabb triplaszaltó következett volna félcsavarral, amikor Bence a másodperc töredéke alatt hozott jó döntést: ahelyett, hogy megkockáztatta volna, hogy Ricsi 3 nappal azelőtti példáját követve túlvállalja magát és esetleg megsérül, ő levette a tempót, és megállt. Bennem egy világ tört össze abban a pillanatban, hiszen a mezőny legnehezebb gyakorlatával egyértelműen nyerni jöttünk, de ha belegondolok, hogy még hátra van Ausztria, a Magyar Bajnokság, majd a Világ Bajnokság Szófiában, mindez egy hónapon belül, akkor csak dícsérni lehet azt a lélekjelenlétet, amivel ezt az aranyat most eldobta, egy esetleges szebbért!

Ricsi volt a soros. Megmondtam neki, hogy nincs helye a fájdalomnak, bár a bokája lila volt és dagadt egy óriási eséstől, amit a keddi edzésen szenvedett el, de mindent elkövettünk, hogy a legjobb állapotban álljon asztalra.

- Most már nincs visszaút, triplaszaltóval készültünk, triplaszaltót fogsz ugrani! - mondtam neki és már szólították is. Igazi hős módjára ugrott fel olyan magasra, ahogy csak tudott, és nem csak hogy a tripla szaltót emelte meg, de az egész gyakorlatára végig koncentrált, és gyönyörűen ugrott.

Rohantam Borihoz, hogy megnézzem milyen lelkiállapotban van. Nyugodt, és vidám volt kívül, de tudtam belül nagy a feszültség! Asztalhoz állt és elkezdte. Az első dupla szaltó mindent eldönt. Kicsit pontatlan volt, és ez kizökkentette Borit. Korrigált, de kapkodni kezdett az 5. elem pedig annyit haladt, hogy megérintette a rugóvédő szivacsot. Bár a gyakorlatát végigugrotta Bori, de mind tudtuk, a bírák már nem értékelhetik a gyakorlat második felét, hiszen az érintéssel a gyakorlat megszakadt. Kicsit elkeseredett, dehát ő is tudja, hogy ez benne van a pakliban!

Máté még hátra volt. Sok nehézség állt elé, amikor a triplaszaltót tanultuk, de végre beérett. Itt volt az idő, hogy kiadja magából. Máté, nyugott, higgadt és jó kedélyű volt, mint általában, nem is okozott csalódást. Határozottan vippelt fel vagy 7-8 méterrel a fejem fölé, és olyan triplát ugrott, hogy abból, csak jó gyakorlattal lehetett kijönni. Végig emelte és kontrolálta a maradék 9 elemet, magasan és szépen mutatta be gyakorlatát. Ő egyedül jutott döntőbe a magyar fiúk közül a mégpedig 7. helyen. Bence 16., Ricsi 10. lett, míg a Dunaújvárosi Vincze a 9. helyezést kapta. A lányoknál Bori 19. lett végül, Xiong a 13. és Sram Vivien szintén 7.-ként jutott döntőbe.

A felnőtt mezőnyben nem volt szerencsénk, Némedi Flóra (SZHSE), és Juhász Zsolt (UTE) is a 13. helyen végeztek. Zsolti még egy óriási eséssel is meglepte a közönséget, de szerencsére nem sérült meg.

A szinkron verseny elődöntőjére éppen visszaértünk ebéd után, és tele hassal mind a junior leány (Xiong/Sram - UTE) , mind a junior fiú (Törő/Istvánfi - Pattanj Team) páros döntőbe jutott a 2. helyen!

A délutáni döntőkben az ifi Rozs Viki 4. lett, míg Varró Máté bronzérmet szerzett. A junioroknál Sram Vivien a 7.-ről 6.-ra javíított, és Máté egy remek bravúrral, a 7.-ről a 2. helyre szállt! Ráadásul 0,1 ponttal maradt csak le az aranyról (49,735 pont). Ezzel a cseh kupán minden idők legjobb egyéni magyar eredményét érte el!

A szinkron verseny a lányok számára nem volt túl szerencsés, 5.-ek lettek, pedig többet tudnak, de a fiúk versenye fenomenálisra sikeredett! 2,1 pontos különbséggel verték meg a második helyezettet, és így Törő Máté és Istvánfi Bence állhatott a dobogó legfelső fokára!

Gyönyörű eredmény a nap végére! A sok munka és idő most kezdi visszafizetni magát!

Jövő héten Ausztriában vendégszerepelünk, ahol tavaly Bence már felnőttként nyerte meg a bajnoki címet, majd az Országos Bajnokság jön a sorban Veszprémben, végül Szófiába utazunk egy bő hétre a Világbajnokságra!

Hajrá magyarok, Hajrá Pattanj Team!

. . . . . RTL KLUB HÍRADÓ RIPORTJA   . . . . . . . . . . A BAJNOK GYAKORLAT VIDEÓJA . . .

jablonec_rt2l jablonec_vidi

Képtárunkhoz kattints a lenti képre!

jablonechuntrateam750


Copyright 2010. DD Standard Kft. ©