Az ifjúsági VB eredményei

(Létrehozva: 2013.11.19.)

WORLD AGE GROUP CHAMPIONCHIPS (WAGC) - Ifjúsàgi Vilàgbajnoksàg

Szófia, Bulgària 2013. november 14-17.

2.rész: Tapasztalatok és az eredmények értékelése

Hazaértünk a kimerítő, 8 napos világeseményről, melynek minden napja izgalmakkal és tanulságokkal teli volt.

Tapasztalatok:

Az eddigi világverseny-részvételeinkhez képest mindenképpen folytattuk a lassú, de lineáris fejlődésünket. Míg az évezred elején még csak azért ment a magyar válogatott Világ-, és Európa bajnokságokra, hogy az utolsó előtti helyezést megcsípje, 12 évünk alatt fokozatosan jutottunk a középmezőny végére, közepére, majd az elejére. Sőt, szinkronban egész kiemelkedő teljesítményekre is képesek vagyunk, ...általában.

Ezalatt azért láttunk pár nemzetet (pl: Bulgária, Mexikó, Görögország, Új-Zéland, és legújabban Ausztria is) a semmiből teljesen felcseperedni, és az élmezőnybe jutni 4-5 év alatt, de ezeknél az országoknál mindig határozott célkitűzése volt a nemzeti torna szövetségüknek, az olimpiai bizottságuknak, esetenként az államnak (pl: Kína) az eredményes szereplés, amiért komoly beruházásokkal fektettek be a sportágba úgy anyagi erőket, mind marketinget, vagy éppen külföldi szaktudást.

Mi ennél önellátóbb gumiasztalos ország vagyunk, és úgy, mint nagyjából a legtöbb, a volt Szovjetunió területén kívül eső ex-szocialista ország, inkább alulról próbálunk építeni, a szülők, versenyzők, és edzők energiájából, lendületéből, és pénzéből, amit kiegészít a szövetségi, esetleg olimpiai bizottságtól lecsöpögő támogatás. Meg kell itt jegyeznem, hogy a Magyar Torna Szövetség segítsége és támogatása nélkül sehol se lennénk, aki erre a versenyre is saját költségvetéséből fizette ki az összes nevezési díjat, ami csak az ifjúsági versenyre több, mint félmillió forintba került, továbbá a biztosítást, és az egységes felszerelés bérlését. A versenyzőknek csak az utazást, szállást, és étkezést kellett saját zsebből fizetniük, de a Szövetség ígérete alapján, még igyekeznek ezt is legalább részben megtámogatni utólag.

Bár nem könnyű felvenni így a versenyt, de mi Magyarok küzdésre lettünk teremtve és jelentem: még mindig előre haladunk "rendületlenül"! Csak már nyugaton nem változatlan a helyzet...

A verseny szervezője, a Bolgár szövetségi kapitány Stoian Dimitrov úr is mert nagyban gondolkozni, amikor néhány éve 16 db gumiasztalt osztott ki néhány egyesületnek, és szerződést kötött az ottani serdülő versenyzők szüleivel, akik fizetést kapnak a munkájukért, de komoly kötbéreket is kötelesek visszafizetni, ha nem teljesítenek a versenyzők. Ennek eredményképpen pár év alatt élversenyzők nőttek ki a bolgár gyerekekből, és tavaly már világkupát, idén VB-t szervezett Bulgária, és minden esélyük megvan az olimpiai kvótára!

ifivb_zaszlok

Újonnan megjelenő nemzet volt például Angola, Namíbia, illetve Monaco, de még azelőtt nem találkoztunk sem Costa Rica, sem Venezuela, vagy éppen Egyiptom válogatottjával. Gyakorlatilag a sarkvidéken kívül minden földrészről jött a 48 résztvevő ország 1244 ifjú sportolója, és érdekes volt végignézni a különböző területek, különböző ugróstílusait, és jellemző elemkapcsolatait. A "nagy" nemzetek (Pl: USA, Kína, Oroszország) utánpótlás korcsoportban is nagyon erősek lettek. A 17-18 évesek döntőjében például a japán Kiguchi Toshiharu 17,2-es (hivatalosan óvás után is csak 16,7-re értékelt) gyakorlatának utolsó 4 duplaszaltójában 13 egészcsavar volt összesen, de persze 3 db triplával kezdett ő is, mint a legtöbb felnőtt versenyző. Ezzel gondolom minden idők legnehezebb ifi gyakorlatának rekordját döntötte meg.

Meglátásom szerint rengeteget kellene még tanulnunk külföldről, és kötelességünk lenne kiaknázni a nemzetközi edzőképző táborok nyújtotta lehetőségeket, mint amilyen az Európai Torna Szövetség által szervezett UEG táborok.

IFI_VB_rontott_gyakik_k__pA szerben az új irány az EUROTRAMP ULTIMATE, illetve a hamarosan bemutatásra kerülő Albatros. Ezek az új generációs ugrószerek ismét rengeteg fejlesztésen mentek át és mivel az olimpián az egyikük lesz a hivatalos szer, addig minden világverseny ilyeneken kerül megrendezésre. Sok hibát kiszűrtek a gyártók az eredeti recept alapján készült asztalokból, de talán a legfőbb különbség, a terhelésmegosztásban van, ami miatt az új asztalokon, ha a háló szélére érkezik a versenyző, akkor sem dob vissza a rugózat a túloldalra, hanem sokkal inkább ott tartja a versenyzőt. Ez 7-8 méteres ugrásoknál igen nagy eltéréseket jelent. Tisztán látszik, hogy kinek van lehetősége otthon a 2013-as fejlesztésű új szeren edzeni, és ki az, akit 'ledob' a szer. A jobb oldalon látható statisztika a rontott gyakorlatok eloszlását mutatja korcsoportokra lebontva. Jól látszik, hogy minél magasabb a korcsoport, és az ugrások magassága, annál gyakoribb a kieséssel járó hiba. Ahogy az is, hogy a szinkron versenyben dupla eséllyel nem fejezik be a versenyzők a gyakorlataikat.

Az eredményeinkről:

Egyértelműen számunkra a verseny legtöbb reménnyel kecsegtető versenyszáma a szinkron volt. 2 szinkronegységet delegáltunk: az UTÉs Sram Vivien / Xiong Hai Lun, és a Pattanjos Istvánfi Bence / Törő Máté párost.

A Pattanjos fiúknak az első versenynap lezajlott a szinkron verseny, míg az utolsó nap ugrottak egyénit. Épp ezért az első 3 napot, melyeket az új ULTIMATE gumiasztalok megszokásával töltöttünk a szinkron gyakorlására fordítottuk főképp. Ez nagy hiba volt. Tudva levő, hogy mivel az egyesületnek egy gumiasztala van Máté és Bence stopperrel és videó elemzés segítségével ugrik szinkront évek óta. A módszer bevált és működik. 2 héttel a verseny előtt megnyerték a Csehországi ORV-t, de több nemzetközi versenyen is diadalmaskodtak, tavaly Világkupa ezüstöt hoztak haza Szófiából ugyanezzel a módszerrel. A 2 gumiasztal használata megzavarta a szinkronitásukat. Napról-napra romlott az össszhang, és teljesen összezavarodtak az új körülmények hatására. A versenyre már mindketten próbáltak kissebbet ugrani a másiknál, hogy "megkönnyítsék" egymás dolgát. Ezt a kettőjük közt zajló versenyt Bence nyerte, akinek élete egyik legalacsonyabb gyakorlatát produkálva sikerült a gyakorlat közepétől teljesen leszakadni Máté ritmusáról és így a szinkronitás erősen elcsúszott. Még így is 13. helyen zártak, befejezett gyakorlattal, ami ezzel a magyarok legjobb eredménye lett a verseny során és 6 helyezéssel jobb a 2011-es ifi VB eredményéhez képest. Érzésem szerint minimum a döntőben lett volna a helyük, de éremesélyesnek is bátran neveztem volna őket a kiutazás napján.

A tanulság: 2 lehetőséget látok az eredmény reményében: vagy nem szabad a versenykörülmények között szinkront edzeni, vagy valahogyan még egy gumiasztalt kellene venni. Erre megoldást jelenthetne akár az a kezdeményezés is, miszerint a szakág már régóta kéri a Szövetség segítségét, egy a válogatott részére fenntartott helyszín megteremtéséhez, vagy kialakításához egy tornacsarnokban, ahol 2 ugyanolyan ugrószer állandó jelleggel megtalálható, és a válogatott részére heti rendszerességgel használható. Amíg ez nem valósul meg, addig viszont talán jobb a rég bevált módszer: a stopperre, és a szerencsére bízzuk az eredményt.

Az UTÉs leány szinkron páros csak az utolsó napon szerepelt, de sajnos az első elem után rontott Vivien, így a döntő lehetősége messze szállt náluk is.

Az egyéni eredményeink bíztatóak, de nem rengették meg a világot! Az olimpiai felkészülés utolsó ifi világversenyén én személyesen, mint edzőjük, Mátét és Bencét a 20. és a 30. hely között láttam volna reálisnak (2011-ben a legutóbbi VB-n 35. és 38. helyen végeztek). Törő Máté teljesítette is az elvárt szintet, és a 27. helyen a magyarok legjobb egyéni eredményével végzett. Bár edzőjeként úgy láttam, hogy nagyon zavarta, hogy a nevezés során összekeveredett fényképek és nevek miatt a fejünk felett Törő Máté helyett Törő Máté József. és a 13 éves Dunaújvárosi Varró Máté József képe jelent meg a 4 x 10 méteres óriáskivetítőn, és az eredményjelzőkön, illetve hogy az eszerinti néven Józsefként szólították asztalra. De Máté igyekezett kizárni ezt a tényt, és a lehető legjobbat kihozni magából. Istvánfi Bence nem tudta hozni a formáját,és bár az első gyakorlatával még verte Mátét, de szó szerint elszállt a második gyakorlat felénél. Ő így a mezőny vége felé landolt. De hát ilyen ez a sport, 1 hete még ő verte meg Mátét az OB-n. A Dunaújvárosi Varró Máté 31. helyezése a 13-14 évesek között, volt a magyarok 2. legjobb egyéni teljesítménye, őt Nagy Richárd (Pattanj Team) követte egy korcsoporttal feljebb egy 37. helyezéssel, majd Rozs Viktória (Dunaferr) ért el egy szép precíz gyakorlattal 42. helyezést. Az UTÉs Fülemen Tomi a legfiatalabbak között lett 43., míg Xiong Hai Lun (15-16), és Istvánfi Bence (17-18 )rontással lettek 44-ek saját kortársaik között. Az ajkai Csánicz Laura élete első világversenyén büszke lehet a szépen végrehajtott gyakorlatára, melynek mind nehézségén, mind magasságán sokat lehet még javítani, ezzel most 47. lett a 15-16 éves lányok közt, míg Sram Vivien ugyanitt a 62. helyre csúszott, aki szerencsére kis sérüléssel megúszta rontását.

eredm__nyek

A részletes eredmények gyűjteménye a következő táblázatban látható. mely már a legújabb, ezen a versenyen bevezetett (medián számításos) rendszerrel számolja a kiviteli pontokat.


További eredményes felkészülést kíván a magyar csapatnak:

Ott Olivér

A WAGC magyar delegációjának vezetője

Budapest, 2013. november 19.

Copyright 2010. DD Standard Kft. ©