Frovolten Kupa 2011.

(Létrehozva: 2011.06.09.)

IMG_1306

28. Nemzetközi Frivolten Kupa és edzőtábor élményei

Herrljunga - Mölnlycke, Svédország

2011. június 1-8.

Eljött a várva várt alkalom! A Pattanj Team visszatért Svédországba. A helyre, ahol már többször írtunk történelmet. 2009-ben 3 versenyzővel tűntünk fel a színen, és bemutatkozásképpen Bence egyből döntőbe jutott itt 24 ország több, mint 400 versenyzője közt, amivel igen csak nagy figyelmet vont a magyar csapatra. 2010-ben már mind a 4 magyar fiú döntős lett, ami szintén csodával határos teljesítmény volt és óriási elismerést vívott ki nekünk. Idén visszajöttünk az eddigi legnagyobb csapatunkkal, 5 versenyzővel és elég kemény mezőnyt találtunk. Európa legjobb csapatai mellett ázsiai, Észak- és Dél-amerikai, illetve kanadai válogatottak jöttek el a nagy versenyre. 389-re duzzasztva az elődöntősök számát.

A csarnokban ismét meglepődtünk, hogy idén is 6 vadonat új gumiasztalt vettek az alkalomra. 3db-ot az új típusú 4x4mm-es hálóval láttak el és 3-at a legújabb olimpiai szabvány 5x4 mm-essel. (Az előbbiből van Magyarországon 1 db, az utóbbiból egy sincs.) Szerencsére a versenyszervezők bőven elég edzéslehetőséget adtak, hogy beleszokjunk az új szerek sajátosságaiba, és kiválaszthassuk a nekünk legmegfelelőbbet. 2 nap edzés után a 3. nap az elődöntőké volt. A beosztás szerint 3 csoportban ment az ifi verseny: reggel kezdtek az U15-16 évesek, így Máté és Bence, majd déltájban az U12-es korcsoport és késő délután az U13-14 évesek, ahol Ricsi és Soma indult. Én nehézségi bíróként lettem beosztva mind 3 korcsoporthoz, de az utolsó csoportnál lányokat pontoztam. Csanád edzőként állt a gumiasztalok mellett pénteken. A verseny 2. indulója volt Máté egyből az első reggeli csoportban. A korcsoportjukban 35 induló vetélkedett a 8-as döntőbe jutásért, 4 csoportban. Bence a 2. csoport 2. versenyzője volt. Mindketten nagyszerű teljesítmény mutattak, mind a kötelező, mind a szabadon választott gyakorlat során. Megjegyzésre méltó, hogy a kötelező gyakorlatukat előző éjjel meg kellett változtatni az aktuális verseny speciális szabályainak megfelelően, ami általában nem jó előjel. Ez sajnos az én hibám volt, de szerencsére időben észrevettem, és tudtunk ésszerűen változtatni, könnyíteni a gyakorlatokon. Sajnos voltak, akik ezt figyelmen kívül hagyták és így nagyon jó versenyzők is kaptak komoly büntetéseket a pontozóktól. Így járt U12-ben az a kazak fiú is, aki bár tripla szaltót mutatott be a gyakorlatában, de nem csinált terpeszcsuka felugrást és végül valahol a 17. helyen végzett. Nálunk szerencsére nem került sor ilyen levonásra, sőt annyira jól sikerült az elődöntő, hogy a remélt, de távolinak tűnő döntőbe mindkét magyar ifi fiú bejutott! Ők már biztosan készülődhettek a másnapi döntőre. A verseny további érdekessége a magas technikai felszereltség, a teljesen új szerek mellett a legmodernebb multimédiás eszközök teszik ezt a versenyt a világ egyik legélvezhetőbb versenyévé. A teljes versenyt online lehetett végig szurkolni az otthoniaknak, miközben az eredményeket is folyamatosan töltötték fel, ahogy azok megjelentek a kb 80-100 m2-es helyi óriáskivetítőn. A versenyzők, edzők és bírók részére, minden asztalnál egy-egy kamera vette a történéseket, mely beállítható késleltetéssel folyamatosan visszajátszotta egy nagy monitoron a gyakorlatokat. Ez már edzéskor is rengeteg segítséget és visszajelzést adott a résztvevőknek, de a kétes döntéseknél is jól jött a bíróknak, hogy biztosan ne kövessenek el hibát. Az új szabályok szerint a versenyen mérik a levegőben eltöltött időt is, amit hozzáadnak a nehézségi és kiviteli pontok összegéhez. Tavaly ugyanitt már tesztelték az új rendszert és az eredményeket is kijelezték. Idén élesben ment a dolog és bár, volt rá példa, hogy a gép, vagy az azt kezelő bíró hibázott, a hibákat gyorsan és gördülékenyen oldották meg.

Az egész napot nehézségi bíróként eltöltve összesen közel 250 gyakorlatot írtam le és számoltam ki azok nehézségi értékét, elég fárasztó volt, de a svédek jól időzített szünetekkel, csokival és süteményekkel próbálták konfortosabbá tenni az élményt. Soma és Ricsi utolsó korcsoportként az utolsó csoportba sorsolva szinte az elődöntőt záró gyakorlatokat mutatták be, már este 7 után. Szerencsére ők is nagyon szépen és pontosan dolgoztak. A versenyszervezők biztosították a melegítési időt, és a melegítő asztalokat, hogy a versenyzők tényleg bemelegítve álljanak a bírák elé. Bár apró pontatlanságokat követtek csak el, Ricsi majdnem megcsípte a döntőt. Ő 9. lett 1 ponttal maradva le az előtte végzőtől. Míg Sonka 16. lett a 42 fős mezőnyben. Neki van még egy éve ebben a korcsoportban, de tény, hogy a tartásán rengeteg javítani való van.

Este még uszodáztak a kicsik egyet, de a döntősök inkább erőt gyűjtöttek a másnapi megmérettetésre.

Szombaton Csanád volt az első magyar versenyző, a felnőttek elődöntőjében. A nyílt korcsoportban az a szabály, hogy az első gyakorlat 2 megjelölt eleme nehézségi értéket kap, ami az összes elem kiviteli értékéhez adódik, viszont ezt a két elemet nem szabad már bemutatni a második gyakorlat során, mert az esetben elemismétlésnek számít, és nem kap újra értéket. Ez jobban széthúzza a nagyon sűrű felnőtt mezőny pontszámait, és így kevesebb lesz a holtverseny. Most találkoztam először a piros zászlóval, amit a nehézségi bírók akkor mutatnak fel, ha a versenyző a megjelölt eleme helyett mást mutat be, illetve, ha az nem elfogadható az adott testtartásban. Csanád kapott ilyen jelet. Az utolsó elemét nem fogadták el bicskának, mondván, hogy az érkezés előtt hajlott a lába. Ez még nem jelent gondot, csak 0,2 ponttal kevesebb értéket, de a második gyakorlatban, ahol ugyanezt az elemet zsugorban hajtja végre ki kellett venni. Visszanéztem a gyakorlatot és én nehézségi bíróként elfogadtam volna az elemet, ezt jeleztem is a bíráknak, akik viszont a 2. gyakorlat előtt már nem tudták leállítani a versenyt, hogy visszanézzék, és újra elbírálják. Kész helyzet előtt álltam: vagy óvok, és megcsinálja Csanád a 2. gyakorlatot úgy, hogy benne van az elem, majd utólag elbírálják az igazamat, amin 1,4 pont múlik. Vagy visszavonom az óvást és kicseréljük az elemet egy könnyebre, ami további 0,9-del csökkenti a 2. gyakorlat értékét, de növelheti a kiviteli értéket és biztosabbá teheti a befejezést. Még 3x lassítottam vissza az ugrást, és ismerve a dán és finn nehézségi bírókat, akikkel korábban pontoztam, visszavontam az óvást.

Csanád végül könnyített gyakorlatot mutatott be, de szépen végig csinálta. Nem is reméltük a gyönyörű eredményt. A nagyon komoly mezőnyben, ahol világklasszis nevek is szerepeltek végül 11. helyen végzett! Büszkék voltunk rá mindannyian.

A döntők előtt minden szert lemostak és az egész termet kitakarították, hogy megfeleljen a verseny színvonalának. Én még lepontoztam az alsóbb korcsoportokat, az U12 és U13-14-es fiúkat kiviteli bíróként, majd gyorsan kicseréltem az öltönyt, melegítőre, hogy odaállhassak a döntős fiúk mellé. A korcsoportjukban 2-en csináltak tripla szaltót kezdésnek, és ami nagyon ritka egy döntőben, mindenki hibátlanul teljesített, mind a 8 versenyző végigugrotta a 10 elemes szabadon választott gyakorlatát. Máté életében másodszor indult 10 pontos nehézségből, amit szépen megcsinált, míg Bence 10 feletti kiinduló értékű gyakorlatát tette oda. A teljesítményük a 6. (Bence) és a 8. (Máté) helyre volt elég. Nagyon szép verseny volt, és teljesen elégedettek lehetünk az eredményekkel. Mindenki, minden gyakorlatát végigcsinálta, rontás, és megállás nélkül. Az apró hibákat kell már csak korrigálnunk és hamarosan a dobogós helyek várnak ránk.

A verseny fénypontja ekkor következett: a duplatrükk verseny. Ez a közönségért van, és a leglátványosabb gumiasztalos esemény, amit csak el lehet képzelni. 4 versenyző mutat be 2-2 elemet kötésben, a cél, hogy elképesszék a közönséget és a bírákat. Mivel egy amerikai, egy kanadai, egy svéd, és egy dán versenyző indult a pártatlan zsűrizéshez engem kértek fel, illetve egy kazak, és egy portugál bírót.

Itt aztán pörögnek a 4-es szaltók és a 4-es csavarok! Nagyon komoly kombinációkat láttunk. A címvédő Logan Dooley-t az első körben kiejtette a kanadai egy 4-es szaltó félcsavar után egy tripla szaltó másféllel, ezután a svéd fiút ejtette ki egy fél be-egész közép-fél ki triplával kötött dupla szuplé 4-es csavarral (killer)!!! És a srác junior korcsoportú! Hihetetlen!!

Ezt követte az eredményhirdetés. Érdekesség, hogy azért nem csak otthon fordulnak elő hibák. 28 éve először a verseny főszervezője rossz adatokat nyomtatott ki, és a duplaminitramp verseny végeredményeit az elődöntős eredményekkel összesítve hirdették ki, majd a hibát észrevéve azonnal korrigáltak, ugyanis a döntőben az „új élet” szabály lépett életbe, ahol is mindenki 0-ról indul. Ami viszont számomra elképesztő, az az, hogy már az eredményhirdetés közben mindenki kézbe kapja a teljes verseny minden eredményét nyomtatott formában, egy könyvben összefűzve. Ez nagy segítség a későbbi kiértékeléshez!

A verseny után természetesen a bankett következett, majd reggel utazás. A már hagyománnyá vált módon nem jöttünk haza azonnal, Mölnlyckébe utaztunk edzőtáborozni. Felmentünk a kedvenc tóparti hegyi házunkba regenerálódni egy napra, majd a Sacro-ban edzettünk a barátainknál. Máté és Bence megtáltosodtsak! A pozitív élmények és jó felszereltség teljesen felpörgette őket, már az első edzésen szórták az új elemeket (egészbe-félki bicska és szuplé, dupla szuplé hátra, stb..). A többiek is szépen teljesítettek, Csanád szórta a tripla feleket, Ricsi a dupla másfelet és a félbe-félkit tökéletesítette. Kedden este átmentünk Frölundába, egy másik nagyon felszerelt terembe, ahol végre én is kiélhettem magam a gumis loncsban. Életemben először ugrottam több triplát kötve, tripla bicskát, előre egészbe-másfélkit, hátra dupla szuplét kötésben előre dupla szuplé félcsavarral, de a tábor csúcspontja bence tripla fele volt! Én ezt az elemet még évekig halasztgattam volna, de ott, akkor úgy éreztük eljött az idő, és tökéletesen hajtotta végre! Ismét nagyon jó tapasztalatokkal jöttünk haza, és megígértették velem, hogy nyáron kimegyek edzőtábort tartani nekik újra, amire már most teltházas jelentkezés van. Jól esik az elismerésük, és büszke vagyok a fiúk sikereire! Szép volt Pattanj Team!

Copyright 2010. DD Standard Kft. ©