Mindhárom magyar fiú világkupa döntőben!

(Létrehozva: 2012.06.25.)

IMG_2305

Újabb nagy lépés az olimiai álom elérése felé: 3 magyar fiú a korosztályos világkupa döntőben!

IMG_2279

A Pattanj Team 3 versenyzője (Nagy Richárd, Istvánfi Bence, Törő Máté) és edzőjük (Ott Olivér) ismét belevágtak az ismeretlenbe. Vállalva saját költségükön a részvételt most Spanyolországba mentek szerencsét próbálni. Az 5 részes felnőtt Gumiasztal Világkupa sorozat 2. állomása idén az első, ahol az utánpótlás korcsoportúak is lehetőséget kaptak a bizonyításra.

IMG_2723A kis országból érkezett kis csapatot inkább csak a szív, és a bizonyításvágy hajtotta a versenyre, mintsem a reális esélyek, de aztán valami történt... Persze a történet korábban kezdődött el: néhány éve, amikor elhatározták, hogy túllépnek a hazai színvonalon, és nemzetközileg is elismerendő gumiasztalozást fognak mutatni. Külföldi edzőtáborok és kissebb-nagyobb versenyek egész sorozata juttata el ide a maroknyi sportolót. Mindezt saját erőből, egyetlen gumiasztalon véghez víve. "Egy hosszú út eljén járunk, melynek fontos mérföldkövét helyeztük most le." - Jelentette ki az edző. Az olimpiai álomcél talán itt került megalapozásra. A nemzetközi vélemény rólunk, magyarokról egybehangzó: szépen fejlődünk évről-évre.

A verseny hétvégén zajlott, de az edzések már csütörtök reggel elkezdődtek. Szerdán érkezett a magyar delegáció. A hotel és a csarnok közti 3,5 Km-t reggelenként bemelegítő jelleggel le kellett sétálni. Az első nap, első szabadedzése reggel 8-tól fél 10ig tartott. A teljesen kihalt csarnokban csak a 4 magyar jelent meg, se szervezők, se porás, senki. Jó fél óra telt el azzal, hogy a bőségesen felszerelt csarnok gumiasztalállomnyát lajstromba vegyék. 19 db gumiasztalt számoltak, nem beszélve az egyéb kiegészítőkről, a szivacsgödörről, a duplaminitrampokról, és így tovább. Ez kb a háromszorosa a Magyarországon található összes versenygumiasztalnak, és mindegyik újabb, mint az itthoniak! IMG_2329Csak abban elfáradtak a versenyzők, hogy kipróbálják, melyik legyen a kedvencük. A csarnok elegánsan és szellősen volt berendezve, a versenyre 9 db vadonat új 4x4-es Eurotramp gumiasztalt vettek.

IMG_2582

A 25 résztvevő ország elhozta a legjobbjait. A kínai, japán, orosz, ukrán, és kanadai csapatok gyakorlatilag elhozták az utóbbi 12 év olimpiáinak, VB-inek, világkupáinak, és Eb-inek az összes bajnokát

és dobogósát. Rajtuk kívül részt vett: Fehéroroszország, Brazília, Bulgária, Csehország, Dánia, Franciaország, Nagy-Britannia, Grúzia, Németország, Kazahsztán, Hollandia, Portugália, Svájc, Svédország, Üzbegisztán, Írország, Dél-Afrika, Kolumbia, Magyarország, és persze a rendező Spanyolország 9 különböző egyesülettel.

Elvileg kötelező lett volna bírót is delegálni minden résztvevő nemzetnek, de mivel Magyarország hijján van nemzetközi bírónak (Kovács Tamás az egyetlen, és ő dolgozott épp),  ezért méltányosan a szervezők engedélyt adtak a magyar-, és a hasonló cipőben járó ír csapatnak, hogy bíró nélkül vegyenek részt.

IMG_2587Albacete városa nagyon szép, Spanyolország belsejében, egy rendezett, kis lélekszámú, napos város. A polgármester meghívta a delegáció vezetőket a városházára, ahol tudtukra adta, milyen fontos a város életében a sport, és jókívánságait tolmácsolta minden delegációnak.

Közben a magyar csapat edzései egészen jól mentek. péntekre már minden olajozott volt, megismerte a csapat a várost, megszokta a 40 fokos hőséget, és szépen ugrottak. Szombaton az egyéni elődöntőkkel kezdődött a nap. A serdülő korcsoportban Nagy Ricsi volt a magyar reménység. Ricsi az utóbbi években nagyon sokat és nagyon tudatosan dolgozott. A gyakorlata talán neki a legbiztosabb a csapatban. 7 különböző dupla szaltó szerepel benne, ami ebben a korcsoportban világversenyen is jónak számít. Sokan tudnak nála nehezebb gyakorlatot, főleg az orosz térségből érkezett serdülő kurúak, akik 9-10 duplát is be tudnak sűríteni egy gyakorlatba, a kérdés, hogy a kivitel és az ugrás magassága ezzel összhangba tud-e maradni? Ricsi határozottan állt oda, és mind a kötelező, mind a szabadon választott gyakorlatát (2 x 10 elem) a tudása szerinti lehető legjobb szinten mutatta be. Nyugott, összpontosított versenyzése az akkor hihetetlennek tűnő 4. helyre rangsorolta, így a 8-as döntőbe stabil helyen jutott be! 

IMG_2938A junior mezőny egyéni elődöntője következett. Itt a maradék két fiún volt a sor. Bence idén először tripla szaltós gyakorlatot mutat be 8 duplával! Magyarország 12 éves gumiasztal történetében még nem ugrott korosztályos versenyző hármas szaltót! Bence az Eb-n már bebizonyította, hogy meg tudja csinálni. Nagy volt a nyomás. Tiszta, határozott kötelező gyakorlat után magabiztosan állt aszatlhoz a szabadonválasztott gyakorlatban. Az első elem a tripla szaltő fél csavarral... Megvolt, majd a  szuplé kötés is sikerült belőle, ekkor már "csak" a 8 dupla szaltó volt hátra, de valami történt, a 3. elem a dupla bicska szaltó másfél csavarral elindult előre, a gumiasztal széle felé, majd a  hátra dupla már menthetetlenül kiszállt. Bence kiesett az egyéni versenyből. Kockáztatott, és vesztett. Máté gyakolrata könnyebb, 8 duplaszaltós, és nagyon tudja. Kis izgalom látszott a mozgásán, de férfiasan helyt áll. Szépen megugrotta a gyakorlatát, de a mezőnyben 9-en csináltak jobbat. Bence így a 20., míg Máté a 10. helyen végzett.

IMG_2939Vasárnapra maradt a szinkron verseny és a döntők. Bence és Máté felszívta magát és szép, tudatos versenyzéssel a 4. helyre ugrották be magukat a döntőben. Az eredmény márcsak azért is különösen dícsérestes, mert mindössze heti egyszer tudtak szinkronra  két gumiasztalon készülni az UTÉ-ban, Juhász Jutka néni szakágvezető jóvoltából, egyébként egy aszatlon, stopperrel hozták az ugrásokat azonos magasságba.

A döntőkre fáradt volt az egész csapat. Az 5 forró nap és a rengeteg izgalomteljes versenyzés megviselte a gyerekeket, de muszály volt teljesíteni, ha már a kezükben a lehetőség! Ricsit szólították asztalhoz a 11-14 éves fiúk legjobb nyolca között. Életében először. Nagyon izgult. Összeszedte a gondolatait és soha nem látott magasságokban kezdett ugrani. A tartásán meglátszott az izgalom, de végigcsinálta a 10 elemet, folyamatosan, hiba nélkül. Az elődöntőhöz képest kicsit alacsonyabb pontokat kapott a tartáshibák miatt, így a svéd fiú elé ugrott. Ricsi 5. helyen végzett a magyar csapat legnagyobb büszkeségére. A 15-18 évesek szinkron döntőjében volt még magyar érdekeltség, ahol megismételték a fiúk az elődöntős bravúrokat, és mindössze 0,4 ponttal maradtak el a bronzéremtől, így a 4. helyen végeztek.

IMG_2990A felnőtt verseny döntője késő estig tartott, a fáradt versenyzők sokat hibáztak, de az olimpia előtti egyik utolsó megmérettetésen nagyon magas színvonalat kellett hozni. Soha nem látott nehézségű gyakorlatokat mutattak be, nagyon bonyolult, 4-5 triplás gyakorlatokat, néha 4-es csavarral egy-egy duplaszupléban. A végeredmény nem lepett meg senkit. Kína vitte a pálmát, de mellettük a japánok, oroszok, fehéroroszok és kanadaiak is brillíroztak. Szinkronban pedig Franciaország, Svájc, és Ukrajna is odakerült a dobogóra!

Összefoglalva egy nagyon színvonalas, és eredményes verseny volt a magyarok részéről, melyen megtisztelő volt részt venni!

Reméljük további sikereket hoznak még ezek a srácok a hazánknak!

IMG_3121

Eredmények:

Serdülő egyéni döntő (11-14 éves fiúk)

Junior szinkron döntő (15-18 éves)

 A verseny hivatalos honlapja és további eredmények itt találhatóak.

Copyright 2010. DD Standard Kft. ©